Studentene kan ta trikken 😊

Like sikkert som at julekvelden kommer overraskende på kjerringa, så skal studentene syte over få boliger til leie ved studiestart.

https://www.nettavisen.no/nyheter/studenter-sliter-med-a-finne-bolig-til-studiestart-boligmarkedet-er-i-ferd-med-bli-en-ulikhetsmaskin/s/12-95-3424157383

Dette er en gjenganger som jeg er lei. Som nyutdannet skrev jeg slike saker selv da jeg startet min karriere som journalist. Og enda flere ganger har jeg jobbet mot denne oppfatningen da jeg var kommunikasjonssjef i Utleiemegleren i mange år. 

Hvert år er det sommervikarer i redaksjonene som skriver om det som opptar dem, naturlig nok. Typisk nok handler det gjerne om bolig og da er det lett å ringe en studenpolitikker. Da kommer samme gamle lekse om at bolig er for dyrt, husleieprisene er alt for høye og at det er krise for studentene som må leie.

Da jeg var kommunikasjonssjef i Utleiemegleren ble jeg veldig ofte kontaktet for å være en kilde på den «andre siden». Mitt svar var alltid:

Det er ingen boligkrise, det har aldri være noen boligkrise. Alle studentene får til slutt et sted å bo. De, som alle andre, må finne seg et egnet sted, hvor beliggenhet, kvalitet og pris er tellende.

Så da ender diskusjonen gjerne opp med at studentene ikke er fornøyde med det de har råd til og klager sin nød. Det er selvfølgelig greit at de klager litt og ønsker seg noe bedre. Men det finnes et par triks de kan bruke😊

  1. Flytt inn i et bokollektiv
  2. Lær deg mikromarkedet og hvor skinnebasert transport går i byen hvor du skal bo

Og dette er også triks som du som investor også må kunne. 

Bokollektiv er bra for både eier og leietager. Det blir billigere å dele en leilighet for den som leier sammenlignet med å leie noe alene og eier får inn litt mer samtidig som risikoen reduseres. 

Kunnskap om mikromarkedet gjør at du lærer deg hva ting skal koste i de aktuelle nærområdene og hvor du kan være smart å enten kjøpe deg noe billig eller leie rimelig.

Hemmeligheten her er ofte å følge trikk og t-banen nettet noen stasjoner ut i fra de mest populære områdene. 

Der faller prisene markert og både du som investor og studentene kan gjøre smarte grep der 😊

Jeg heier på deg!

Niko / Eiendomscoach

Lyst på en gratis kartleggingssamtale – den booker du her!

PS: Mens jeg skrev denne bloggen ropte kona fra kjøkkenet, Guro fra Smart økonomi, at jeg måtte få med meg at det er god lærdom til ungdommen å klare seg selv og skjønne hvordan boligmarkedet fungerer. Da blir overgangen til voksenlivet så mye lettere når de senere skal ta de store økonomiske beslutningene om egen bolig.

Og du, mens jeg var på ferie på fjellet tikket det inn husleieinntekter på kontoen samtidig som eiendomsprosjektene jobbet på for meg. Ganske fint, enkelt å skjønne, men mye jobb å komme dit.