«Sånn skal ikke mine barn ha det» – hvorfor jeg begynte med eiendom, del 5

Hei og riktig godt nytt år 🍾🚀

Mens jeg var på jobb en dag i VG ringte en påståelig kar. La oss kalle han, Arne Dag. Han er veldig hyggelig, men litt nerdete fyr som ikke rikker seg hvis han mener at han har rett. Det er jeg evig takknemlig for i dag.

BLOGG SMART UTLEIE 030122

Dette er del 5 hvor jeg jobber meg gjennom hvorfor jeg begynte med eiendom.

Jeg var jo en av få journalister som var utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og hadde liksom greie på sakene. (De som har vært på mine sendinger vet jo at jeg nå innrømmer at min økonomiske reise ikke skyldes utdannelsen, men alt jeg har lært etterpå).

Arne Dag ringte meg første gang i 2003 etter jeg hadde hatt en stor sak om hvor smart det var å betale ned avdrag på boliglånet og hva du sparte i rentekostnader ved å gjøre det, og selvfølgelig hvor mye fortere du kunne ende som gjeldfri hvis du økte nedbetalingstakten. Han hadde lest den og var ikke spesielt imponert.

Jeg var jo selvsikker og hadde ikke noe spesiell interesse av at han karen her skulle lære meg noe som jeg kunne best selv. 

Han var så iherdig i sin argumentasjon med at hele nøkkelen med å bygge verdier i eiendom starter med å låne så mye du kunne og bare la gjelden stå uberørt og kun betale renter. 

Dette var jo uhørt og helt på tvers at hva jeg hadde lært på skolen og hva stort sett de fleste har som leveregel også i dag. Jeg er nesten innom dette med alle som jeg snakker med i løpet av arbeidsuka her hos Smart utleie. 

Selv den dag i dag, har jeg ikke snakket skikkelig med mine foreldre om dette. Jeg tror rett og slett det skyldes to ting:

1 – Frykten for gjeld sitter så dypt hos dem at de ikke vil være mottagelig til å snakke om det.

2 – Kanskje ville de se på det som kritikk av hvordan de selv har levd og den kunnskapen de har sendt videre til sine barn.

Det siste poenget kommer fra meg og jeg er ikke sikker på om det er sant. Men hele forståelsen av gjeld er så annerledes enn det som er vanlig, at jeg ikke tørr at ta den praten.

Og nå som de er gamle og jeg er voksen, så har den vel heller ingen hensikt. Jeg har ikke noe ønske om å kritisere hvordan andre lever. Mitt ønske er å ta vare på min familie og lære bort så mye jeg kan til de som er interessert.

Hemmeligheten er å bruke gjeld til å bygge verdier!

Men Arne Dag gav seg ikke og ville at vi skulle møtes. Det var starten på et langt vennskap. Han la til rette for at jeg kunne få finansiert vårt første store eiendomsskjøp. Han hjalp meg å finansiere både hytte på fjellet og hus ved sjøen også (alt skulle selvfølgelig leies ut).

Du begynner nå se konturene at hvordan jeg kom inn i eiendom; hvordan jeg vokste opp, erfaringen fra kona og kunnskapen om gjeld.

Det virkelige grepet som løftet oss skjedde ved en feil. Den leser du om neste gang.

Jeg er glad at du fortsatt er med her i Smart Utleie og jeg er sikker på at du kommer til å fortsette å lære masse. Og som medlem lager vi en skreddersydd plan for hvordan du skal få kjøpt en utleiebolig eller større hus. Hemmeligheten ligger i å vite hva som skal til for å få banken til å svare ja😀

Hei heier på deg Hans-petter – og vil gjerne høre fra deg!

Niko / Eiendomscoach

PS: Jeg er jo også på Linkedin med min profil hvor jeg ikke gidder å være så politisk korrekt som alle andre. Faktisk synes jeg det er så mye kjedelig og tørt der at jeg blir irritert. 

Iblant forteller jeg litt om meg selv og dette bildet sier mye om meg, mann med tursekk som ser på byggeplasss. (Dette kalles Umarell etter det italienske ordet for små menn som ser byggeplass).

Eneste forskjellen er at dette er min byggeplass og jeg har bukt hele live mitt for å komme dit.