Renter er ikke farlig – gratis kaffe og kake med Niko 🥳

Hver dag er det noen som vil snakke om renter med meg. Og som regel har de lest et eller annet om renter på nettet som de ikke skjønner eller blir redd for.

Blogg Smart utleie 201021

Veldig ofte er det en bankøkonom eller forbrukerøkonom fra markedsavdelingen som har uttalt seg om at renten skal opp. Og da blir folk nervøse.

Det liker bankene littegrann, for da ringer kundene dem, og banken kan vise seg fra sin beste side med høy service, gi noen gode råd og kanskje få kunden til å putte pengene i et aksjefond. 

Også ble det ikke noe mer av planen om å komme i gang med egne eiendomsinvesteringer. 

For å ikke kjede deg for mye, skal jeg gjøre dette kort og tydelig: 

Renten skal opp fra ekstremt lavt til et kjempelavt nivå. Og husk at det er jobben til deler av de som ikke lever av egne investeringer, men fortsatt jobber i finansbransjen, å mane til forsiktighet og ansvarlighet. 

Regla for deg som investor er som følger:

Du skal tåle en renteøkning og banken regner på dette for å ha alt på sin side. Noen ganger så anbefaler de deg ikke å ta lånet de tilbyr (frarådning), men det er det samme som at de er enig i din analyse, men at de liksombare må si at det kan gå galt.  

Til forskjell fra folk flest, så har den kloke og trente eiendomsinvestoren mange gode grep for å ikke ramle selv om renta stiger. 

For det første så driver jo vi med eiendom for å jage leieinntekter, og stiger kostandene, så må vi ha en plan for hvordan vi på lang sikt skal øke leieinntektene (det lærer du på kurs).

En absolutt sikkerhetsventil er ta et fastrentelån, litt dyrere, men en forsikring mot ytterligere renteøkninger. 

Selv liker jeg mer disse triksene: prute, bytte bank og legger på mer sikkerhet i lånene og be om bedre betingelser. 

Og skulle det blir litt tøft med renteøkninger for deg, så har vi fortsatt disse to fine triksene også. Forhandle om avdragsfrihet, og forlenget løpettid, begge grep som selvfølgelig ikke gjør lånet billigere, men det gjør hverdagen enklere (eller bedrer din likviditet som det heter så fint). 

Til slutt vil jeg at du skal legge merke til dette spesielt:

Jeg har ikke bedt deg om å redusere gjelden eller kjøpe noe mindre. Utsikter til økt rente setter rett og slett større krav til oss som investorer. 

Jeg heier på deg!

Niko / Eiendomscoach 

PS: Lyst på en gratis kaffe og en dytt for å komme i gang? Besøk meg på Mesh Youngstorget i Oslo – croissant får du også. 

Kaffen og kartleggingssamtalen booker du her (husk å skive inn om du også kommer på kaffe da):

www.calendly.com/smartutleie