Nye boligprodukter ødelegger for de unge og fattige

I dag blir det en litt lang bloggpost, men denne er viktig!

Les den mange ganger og bli trygg på poengen mine. Skjønner du dem, så blir du en bedre investor og kan gi bedre råd til dine barn!

Også må jeg igjen få si tusen takk til alle dere som har hørt på den nye podcasten fra kona og meg😉 (se link i bunn)

Nå over til dagens tekst:

I takt med stigende boligpriser ser vi også mange ulike kreative løsninger fra enkelte boligprodusenter og finansaktører for å gjøre det lettere å kjøpe egen bolig.

Før disse løsningene etablerer seg som varige løsninger må vi ta en diskusjon om konsekvensene av dem og hva de faktisk løser.

Hovedutfordringen er jo at det for de med dårlig råd er for dyrt å kjøpe noe ålreit med god beliggenhet. Løsningen er enkel på papiret, øke betalingsevnen eller senke prisen på boligene.

For ordens skyld nevner jeg at reglen om at du ikke kan kjøpe mer enn du har råd til, og at du faktisk må lete etter en bolig tilpasset din lommebok, gjelder fortsatt. Dette synet er jo det vi fleste har lært fra våre foreldre og besteforeldre, men det blir nå utfordret av nye kreative produkter.

I hovedsak er det to typer nye boligprodukter/finansprodukter vi ser i Norge nå. Den ene er varianter av deleie, hvor du kan kjøpe en andel av boligen og leier resten. Det andre er produkter hvor du får inn en medeier som er med å finansiere deler av egenkapitalen i bytte mot deler fremtidig verdistigning.

Akkurat nå, for de unge eller de med begrenset med penger, så er det utrolig kult at du kan skaffe deg en egen leilighet med god beliggenhet, uten at du du må betale for alt og at noen andre er med å finansiere boligdrømmen.

Helt ærlig – dette er ikke noen gode løsninger, fordi de ødelegger muligheten for å kjøpe noe større senere.

Du som er voksen skjønner nok hva jeg sikter til. Først kjøpte du noe enkelt, ja det var nok dyrt for deg der og da, men i takt med at prisene steg i samfunnet, lønna økte, du ble eldre og livet gikk sin gang, så steg verdien av boligen. Og når du solgte, så hadde du meg deg en gevinst som du brukte som egenkapital inn i neste boligkjøp.

Tenk deg hvis du kjøper en halv bolig og leier resten, da slipper du unna med halve kostnaden på boliglånet, ved første øyekast er jo det fantastisk. Men husk de andre kostnadene som møter deg. Du må i tillegg betale en halv markedsleie, så du får ikke noen bedre hverdagsøkonomi.

Du får heller ikke noe bedre økonomi på lang sikt, og det er det største ankepunktet. For uten en deleie-modell, så hadde du blitt tvunget til å kjøpe noen billigere, og da hadde de sluppet ekstra kostnaden ved å leie samtidig.

Disse pengene kunne du alternativt brukt til å spare til fremtidig EK eller aller helst fått med deg banken til et noe større boliglån.

Vi kan faktisk ikke forvente at de unge i dag, som ennå ikke har kjøpt egen bolig skjønner dette. Hvordan skal de kunne ha erfaringen av å eie egen bolig over mange år og hvordan dette bygger egen økonomi?

For å være litt spydig, så kan vi si at de som går med på deleie-modellen får det værste fra to verdener. Ikke eier du en egen hel bolig og må betale leie, også går du du glipp av oppsiden ved ikke få tak i hele verdistigningen.

Men bra for utbyggeren er det jo, de får solgt lettere (det ser jo ut som det er lavere utsalgspris), de høster leieinntekter også får de politisk goodwill ved at de tilsynelatende gjør noe godt for dagens unge i boligmarkedet.

Vi må også inn i litt kreative finansprodukter. I skrivende stund er det flere selskaper som tilbyr deg å finansiere din egenkapital i bytte mot en markert større del av verdistigningen.

Å regne på hva den faktiske kostnaden er ved å ta med seg en slik type medinvestor er komplisert og det vet ikke de unge boligkjøperne hvordan de gjør.

Svaret er enkelt sagt at disse løsningene er priset som forbrukslån, men de ser mye kulere og enklere ut. Ja de ser nesten billig ut.

Og hvorfor er det slik?

Fordi kundene ikke blir belastet med kostnadene hver måned i form av kroner og øre, her betaler du nemlig med fremtidig boligformue. Og dette er jo en kostnad du ikke har noen forhold til, så da er det lett å svare ja på det, men dyre penger er det, kanskje det dyreste lånet du noen sinne har tatt.

Jeg heier på deg – og jeg tror du får det til!

Niko
Eiendomscoach

PS1: Podcasten finner du der du vanligvis hører podcast – søk opp Finans & Følelser, eller så finner du den her, www.finansogfølelser.no

PS2: Det er aldri feil å bli flinkere med penger. Selveste økonomisjefen her, min kone Guro, har et knalltilbud på sitt kurs i dag mandag. Følger denne linken:

https://www.pengetrener.no/medlemskap?fbclid=IwAR16t2279Fl9icfQh3McB4y_3Em3nA2vtnGnkCJHbwbN0WE_JYHixQvr6cc

PS3: Det finnes jo ingen gratis lunsj, men akkuratt denne her, den følte jeg var billig. For etter 20 år med utleie og eiendom unnet jeg med en kort arbeidsuke i Kjøbenhavn. Jeg hadde leieinntekter på konto, flinke folk som var på byggeplassen og medlemmene fikk tak i meg digitalt. Det var en veldig god følelse🤗