Bør du egentlig kjøpe eiendomsaksjer?

Som eiendomsinvestor og tidligere journalist, er det mye jeg nå ser, som jeg burde ha sett før. Under er det et eksempel på en sak som har store mangler.

Den er hentet fra DN. 31.10. (Bak betalingsmur)

Kort fortalt er det en forvalter som mener at det kan være en stor oppside ved å kjøpe nordiske eiendomsaksjer. Ved første øyekast virker det jo helt greit. Men går du litt dypere, blir dette langt fra optimalt for deg som investor.

«Nils Hast, forvalter av Odin Eiendom, avfeier at du må kjøpe en bolig for å komme deg inn på boligmarkedet:

– Man trenger ikke å kjøpe bolig for å komme inn i eiendomsmarkedet. Å investere gjennom aksjer eller fond vil også gi deg mer fleksibilitet. Gjennom å investere i nordiske eiendomsaksjer vil du være eksponert for det brede eiendomsmarkedet, samtidig som du vil slippe alle omkostningene, sier Hast.»

For det første, og som alltid, slik du spør får du svar. En aksje- eller fondsforvalter har jo alltid en aksje eller to å anbefale. Ellers blir det ikke noe butikk.

For det andre er det slik at du slipper alle omkostningene ved å gå omveien til børsen, for å komme deg inn i eiendomsmarkedet? Dette må jo være feil. De børsnoterte eiendomsselskapene har jo sine driftskostnader som må dekkes før utbytte til aksjonærene. I tillegg har de som selger fond eller enkeltaksjer driftskostnader som må dekkes. Til slutt kommer du som aksjekjøper som må dekke begge disse mellommennene (sammenlignet med å eie en utleiebolig selv).

For det tredje er du eksponert for risiko du ikke kan fjerne deg fra, typisk markedssvingninger. Du kan heller ikke gjøre egne grep for å øke avkastningen din. Typisk velge rett leietager, føre opp et ekstra soverom eller gjøre et godt kjøp. Dette er en høy kostnad.

Et lite ekstra poeng her er at saken er litt innom ordinært boligstoff, mens forvalterne muligens er innom næringseiendom, som er en litt annen sjanger enn boliger. (Det finnes børsnoterte boligprodusenter også altså). For en ikke dreven leser, så blir man ikke så opplyst som man burde blitt i en slik sak.

Det er klart at jeg sitter vel på en tynn gren, som en som selger kunnskap. Men mitt hovedpoeng er at du som eiendomsinvestor, som ønsker å maksimere avkastningen, må være eier av eiendommen uten fordyrende mellomledd.

Det betyr rett og slett at du må ned gra gjerdet og tørre å kjøpe!

Ha en super dag!

Niko / Eiendomscoach