Banken kikker deg i kortene #LærBoligavNiko

Dette er historien om en ung man hvor faren måtte redde boligen hans grunnet sløsing. 

Blogg 111021 Smart utleie

Du har sikkert hørt det før: Kunnskap om privatøkonomi må inn som et eget skolefag, og både barn og voksne må lære seg dette. 

Den ene delen av dette er å holde kostnadene ned og unngå (mye) sløsning, mens den andre siden er å ta grep som sikrer vekst i egne verdier. Jeg antar at det er den siste delen som gjør at du følger meg.

Men det holder jo ikke, for det ene er å lære seg økonomi, mens jobben tross alt er å ta kloke økonomiske valg. Det er det som er vanskelig.

Faktisk er det så vanskelig at det tusenvis av mennesker gruer seg til å sjekke posten hver dag av frykt for at det kommer store regninger de ikke kan betale. 

Det ligger jo i kortene at du må ha god privatøkonomi for å ta opp et nytt lån for å kjøpe en eller flere utleieboliger.

Men du vil bli overrasket over hvilke muligheter du har hvis du legger frem en fantastisk lånesøknad, selv om du ikke på forhånd er «rik». Det er det du bla. lærer på kurs.

Som blivende, eller voksende, eiendomsinvestorer er dette ekstremt viktig å være klar over at hver eneste tusenlapp du klarer å spare til egenkapital teller positivt. Og at hver tusenlapp du skylder på kredittkortet teller negativt. 

Banken gjør en vurdering av deg som økonomiske person når de skal svare ja eller nei på din lånesøknad. Er du en sløser som lever på lånte penger, så starter varsellampene å blinke og det er sannsynlig at de svarer nei på din søknad.

For ofte går det galt. Kreditt er svært lett tilgjengelig og du kan nærmest kjøpe deg hva som helst på et blunk. Store deler av samfunnet er tilrettelagt for at du enkelt og greit skal kunne kjøpe deg absolutt alt du drømmer om og mer til – med lånte penger. 

Forrige uke snakket jeg med en far som måtte redde sønnen sin ut av knipa. Sønnen er nærmere 40 år og har en høy stilling i det private næringslivet. Han eier sin egen bolig og levde godt. 

Og han hadde over 1 million kroner i kredittkortgjeld. 

Hvis du ikke kjapt tar kontroll over denne gjelden og får den refinansiert inn i ditt ordinære boliglån, så vil gjelden vokse seg helt ut av proposisjoner. Til slutt gjør deg til et kredittkortoffer med alle tilhørende negative konsekvenser. 

Denne gangen gikk det bra, både faren og sønnen hadde ledige verdier i sine boliger og de fikk refinansiert kredittkortgjelden inn i boliglånet. 

Men fra eiendomsinvestorens synspunkt er dette trist. Nå er det en million kroner mindre i EK til neste prosjekt. I tillegg til den personlige kostnaden ved å havne i denne situasjonen.

Du skjønner nå helt sikker hvorfor at det å gå på kurs hos meg ikke bare handler om eiendom og utleie, men også privatøkonomi.

Jeg heier på deg!

Niko / Eiendomscoach

PS1: Lyst på litt grunnopplæring om hvordan du skal tenke når du skal kjøpe bolig? Se denne sendingen med min kone og meg:

https://smartutleie.kartra.com/page/drommepenger

PS2: Mer om kona og hennes Smart økonomi finner du her https://www.instagram.com/smartokonomi/