Alle burde hatt en kone som er billig i drift

Dette er en hyllest til min kone Guro, hun som er økonomisjefen i hjemmet og har sørget for at alle våre fakturaer har blitt betalt til slutt når det har vært på det mørkeste.

Min reise i eiendom er egentlig også en historie om smart hverdagsøkonomi og valg og fristelser familien har stått ovenfor gjennom mange år. 

Hvis du leser og forstår dagens nyhetsbrev, så vil du lære forskjellen i tankesettet på de som blir rike og de som ikke får det til. Det handler selvfølgelig om forbruk og det å spise av lasset for tidlig. 

Du har kanskje venner som er gift hvor begge har høy lønn og forbruket er høyt. Samtidig klager de på at de har dårlig råd og at alt er så dyrt. (Kanskje du til og med er en slik selv).

Jeg har venner i høye stillinger med millionlønninger. De har to biler, stor hytte (som ikke leies ut), spiser mye ute, følger med på polistene, barna går i siste mote og de er velkledde. Men sparepenger har de ikke. 

De har heller ikke egenkapital til å komme i gang med investeringer i for eksempel eiendom. Utsiktene for at de skal skaffe seg andre inntekter utenom lønn er lave. 

Dagens forbruk er rett og slett det største hinderet til å ta smarte og lønnsomme valg. Dyre vaner som både er behagelige og som sier noe om de identitet er vanskeligst å endre. 

Den følelsesmessige kostnaden ved å kjøre en dårlig bil, ikke ha merkeklær og eksempelvis mindre utenlandsturer, er så høy at man ikke makter å gjøre endringene som må til for å komme i gang med eiendom.

Vi har ikke arvet penger, vi har ikke hatt høye lønninger, men vi har hatt mye gjeld og bra med leieinntekter. Samtidig har vi hatt et forbruk som har vært på linje med hvem vi alltid har vært. Nemlig vanlige folk i vanlige jobber med barn og hverdagenes utgifter. 

Her har mine kone Guro vært helt spesiell. Hun har ikke vært noe interessert i statussymboler eller dyre ting. Noen ganger har hun nesten dratt det for langt. Da jeg hadde en fet SUV som firmabil, parkerte hun to kvartaler unna kontoret når hun skulle møte slik at de ikke så bilen.

Dette kan vi gjerne le av, men med hennes klokskap har vi hatt sparepenger i bakhånd når de store håndverkerfakturaene har kommet (det passer jo aldri).

Banken ser også på forbruket ditt og gjør en vurdering av hvem du er. Flottenfeieren må jobbe i oppoverbakke for å overbevise banken at han har råd til å håndtere et nytt boliglån når han ønsker å kjøpe sin første sekundærbolig.

Men når det har vært riktig for oss, så har vi brukt penger. Vi har reist både langt og mye, poenget er at det er penger som vi har hatt og som vi har brukt etter at vi har tjent dem. 

Så når jeg har en kartleggingssamtale med noen som ønsker å gå på kurs, er jeg alltid innom hva slags forbruk de har. Er det sløsing og forventinger om å slutte i dagtidsjobben etter få år, så får de ikke bli med! Jeg vet at de ikke kommer til å få lån og heller ikke kommer til å knekke utleiekoden!

Så enkelt og så brutalt!

Niko / Eiendomscoach

PS1: Har du lyst til å lære noen enkle grep for å komme i gang med økonomien. Guro har et gratiskurs som er knall her.

PS2: Nå har jeg bestemt meg. Alle mine kunder får fagboka som Guro har gitt ut. Så hvis du er kunde og ikke har fått den, gi beskjed. Er du ny, så følger den med medlemskapet ditt. Les om Guro og boka hennes «Lommeboka i hverdag og krise» her.